Stams

Algemene Informatie

Uitwisselingsperiode

Uitwisseling van 4 maanden tijdens het tweede semester. Vertrek begin februari tot begin juni.

Invulling

Er wordt een programma samengesteld op basis van de vakkencombinatie van de student. Daarnaast kan de student ook het vak “Duitse grammatica en mondelinge taalvaardigheid” volgen. Gedurende de eerste weken wordt een module ingericht voor de Europese studenten. Deze omvat de geschiedenis, geografie en politieke achtergrond van Tirol en een aantal studieuitstappen in de regio. De studenten schrijven hierover een samenvattend verslag. Voor meer details zie website: curricula.

Evaluatie

Naast de opdrachten die de student meekrijgt vanuit ons departement, wordt hij ter plaatse geëvalueerd voor de gevolgde vakken en de praktijk.

Kostprijs

Een kamer kost ongeveer 175 à 250 € per maand. Goedkoop eten kan in het studentenrestaurant. Het openbaar vervoer is vrij duur. Je kan best een ÖBB Vorteilscard Jugend gaan halen in het station in Innsbruck. Deze kost 19 euro maar met deze in je bezit betaal je maar de helft voor al je treinritten. In Mötz (3 km ten W van Stams) of naar Telfs (kleine stad 9 km ten O) kan de student inkopen doen. Reserveer tijdig want de kamers in dit kleine dorpje zijn beperkt, dit doe je door een mail te sturen naar de verantwoordelijke in Stams. In Oostenrijk is het de gewoonte om fooi te geven. Deze bedraagt 10% van het totale bedrag.

Bereikbaarheid

Stams situeert zich in het Inndal, zo’n 25 km ten westen van Innsbruck. Er zijn verschillende reismogelijkheden: een vlucht nemen tot in Innsbruck en van daaruit de trein nemen naar Stams of vanuit België de (nacht)trein nemen naar Stams (overstappen in München en Innsbruck). Studenten bekomen vermindering op hun treinticket als ze samen reizen. Bij vertrek in de krokusvakantie kan je ook een rechtstreekse trein nemen naar Zell Am See. Bij deze trein kan je op een stophalte verder doorreizen naar Stams ongeveer 30 minuten rijden met het openbaar vervoer. Het is wel aangeraden om met de auto te gaan, zodat je zelf kan rijden naar Innsbruck of naar nabij gelegen skigebieden.


 

Nuttige informatie

Partner Institution

Kirchliche Pädagogische Hochschule
Rennweg 12
020 Innsbruck
Vestiging in STAMS, Stiftshof
A-6422 Stams
Tel. 00 44 5263/5253, Fax. 00 44 5263/5253 - 60
Website: http://www.kph-es.at
E-mail: isolde.woolley@kph-es.at

Voorkennis

Een elementaire kennis van het Duits is een pluspunt. Engels is de tweede taal. Een taalcursus is dus wel aangeraden. Internet op de school is onbeperkt en gratis, maar niet alle kamers hebben internet. Het skigebied is bereikbaar met de bus en de trein. De studenten bekomen korting als ze zich aanmelden als voorlopige inwoner. Het is ook aangeraden om in het koor te gaan, dit koor gaat geregeld op uitstap. Hierdoor leer je de cultuur nog beter kennen. Voor de voetballers is het mogelijk om te gaan meetrainen bij TS Raika Stams. Het veld is gelegen op 5 minuten met de fiets van het centrum van Stams. Het niveau komt overeen met 2de provinciale in België. Je aanmelden bij ESN Innsbruck is ook een aanrader. Hierdoor leer je de uitwisselingsstudenten uit Innsbruck kennen. In de omgeving zijn er verschillende stagescholen, voor zowel lager als secundair onderwijs. Er is ook de keuzemogelijkheid om vakken te volgen van andere richtingen. Hierdoor kan je van alles eens proeven.

Checklist

 • Housing
 • Travel and traveling around (host town and country)
 • Social life (drinks and going out)
 • Money / banking
 • Communicate (phone and internet)
 • How to improve your integration
 • Intercultural differences with your home country
 • Things to see, to visit, to do and excursions
 • Do's-and-don'ts (hierarchie, politeness, rules, dress code, conversation,...)
 • Budget
 • Visa
 • Medical requirements / Health

Personal comments

 • Why are you going to this country and city?
 • Do you recommend this destination and experience as an exchange student?
 • Pictures

Blogs en verslagen

 

Voornaam Naam Contact (niet-UCLL emailadres / Facebookpagina) Blog
 Kasper  Tweepenninckx  kasper.tweepenninckx@hotmail.com / www.facebook.com/kaspertweepenninckx  http://kaspertweepenninckx.weebly.com/