Orléans

Algemene Informatie

Uitwisselingsperiode

 Minstens 3 maanden = 20 SP

Invulling

Er wordt een programma samengesteld volgens de vakkencombinatie van de student, rekening houdend met de lessenroosters. De student kan zelf de vakken kiezen aangepast aan zijn leerdoelen (geen vastgelegd programma). De opleiding is voornamelijk gericht op leerkrachten lager onderwijs en de lessen zijn vaak praktijkgericht. De student kan de lessen volgen van Master 1 of Master 2. Het is ook de bedoeling 4 studiepunten ‘stage’ op te nemen. Aan de universiteit van Orléans kan je ‘La Grammaire et le français général’ volgen. Deze lessen zijn erg nuttig om je algemene kennis uit te breiden. Bij aanvang van de lessen, wordt er een examen afgelegd om de studenten in te delen in niveaugroepen. Hierdoor krijg je Frans naargelang je niveau. Alle Erasmusstudenten volgen deze lessen.

Evaluatie

Ieder student houdt een portfolio bij op Toledo. Er wordt een verslag in het Frans verwacht van de (leer)activiteiten en een documentatiemap met een didactische verwerking. Dit maakt deel uit van de permanente evaluatie en wordt toegelicht in een gesprek met de lector Frans en de Erasmusbegeleider in België. De student wordt ook ter plaatse ëvalueerd voor de gevolgde vakken en zijn lespraktijk. Dit is afhankelijk van de mogelijkheden en voorafgaande afspraken. Sommige Franse lectoren verkiezen een examen, anderen een opdracht b.v. het uitwerken van een les.

Kostprijs

 In de residentie te Orléans wonen verschillende nationaliteiten, beroepen en leeftijden samen. Een kamer op de campus kost ongeveer 191 Euro per maand. De kamer is uitgerust met een kleine badkamer (een douche en lavabo). Er zijn gemeenschappelijke ruimtes, zoals : keuken, wasplaats en ontspanningsruimte met TV en radio. Deze ruimtes moeten onderhouden worden door de bewoners. De keuken beschikt over potten, pannen, handdoeken, … Sinds kort is er een uitstekende internetverbinding. Met een studentenkaart kan je goedkoop eten in het studentenrestaurant. Dit restaurant bevindt zich naast de residentie. Een middagmaal kost slechts 3 euro. Ook zijn er dichtbij winkels, zoals Lidl en Simply Market, om inkopen te doen.

Bereikbaarheid

 Vanuit Brussel neem je de Thalys naar Parijs. Je komt aan in ‘la gare Paris Nord’. Hier zal je de metro moeten nemen tot ‘la gare Paris Austerlitz’. Vervolgens neem je de trein tot in Orléans. Wanneer je aankomt in Orléans kan je bus 4 nemen tot aan de residentie, maar meestal wordt je opgehaald aan het station van Orléans. Deze reis kost in het totaal ongeveer 100 euro. Het is ook mogelijk om met de auto te reizen naar Orléans. De rit duurt ongeveer 5 uur en kost ongeveer 30 euro aan benzine en tol. Elke maand zal je een buskaart moeten kopen. Deze kost 28 euro. Je kan dan gedurende een hele maand de bus en tram gebruiken. Dit is noodzakelijk, want als je naar de stad wil of naar school, moet je de bus nemen. Vanuit de residentie kan je ook te voet naar de stad wandelen: een mooie wandeling langs de oever van de Loire (ongeveer 20 minuten wandelen).De school waar je lessen volgt is gelegen naast de residentie. Soms moet je ook lessen volgen in St-Jean. Hiervoor moet je de bus nemen. Aan de school bevindt zich een bushalte. Elke 5 minuten komt er een bus. Voor de lessen aan de universiteit moet je eerst de bus nemen en daarna de metro.


 

Nuttige informatie

Partner Institution

Institut Universitaire de Formation des Maîtres
IUFM Centre – Val de Loire
72, Rue du Faubourg de Bourgogne 72
45044 Orléans Cedex 1

Tel.: 00 33 2 38 49 26 40
Fax: 00 33 2 38 79 84 51

Website: Www.orleans-tours.iufm.fr

Voorkennis

Orléans is het administratief centrum van verschillende IUFM’s o.a. Orléans
en Châteauroux en maakt deel uit van de Université d’Orléans. De centrale
coördinatie is in handen van :
Coördinator/Chargée de mission: valerie.zanelli@univ-orleans.fr
Assistante Relations Internationales: Blandine.champion@univ-orleans.fr

Lokale verantwoordelijke voor Orléans is:
Correspondante Relations Internationales à Orléans St. Jean:
E-mail: beatrice.araya@univ-orleans.fr
Tel.: 00 33 2 38 49 27 08
Fax: 00 33 2 38 54 07 79

Checklist

 • Housing
 • Travel and traveling around (host town and country)
 • Social life (drinks and going out)
 • Money / banking
 • Communicate (phone and internet)
 • How to improve your integration
 • Intercultural differences with your home country
 • Things to see, to visit, to do and excursions
  • In Orléans zijn er tal van mogelijkheden om te ontspannen. Zo kan je naar het theater en de cinema gaan. Er bevinden zich enorm veel musea die zeker en vast de moeite lonen, zoals Le musée des Beaux-Arts. Orléans is gelegen op een uurtje van Parijs. Het is dus zeker en vast ook de moeite om deze stad te bezoeken. Ook de kastelen, gelegen rond Orléans, lonen de moeite. Bezienswaardigheden te over.
 • Do's-and-don'ts (hierarchie, politeness, rules, dress code, conversation,...)
 • Budget
 • Visa
 • Medical requirements / Health

Personal comments

 • Why are you going to this country and city?
 • Do you recommend this destination and experience as an exchange student?
 • Pictures

Blogs en verslagen

 

Voornaam Naam Contact (niet-UCLL emailadres / Facebookpagina) Blog