Nijmegen HAN

Algemene Informatie

Uitwisselingsperiode

Tweede semester (vanaf 1 februari voor 3, 4 of 5 maanden). De introductieweek start een week voor het tweede semester begint. Tijdens deze week zijn er verschillende activiteiten voorzien zoals bijvoorbeeld een kookworkshop. Voor BaSO worden de vakken aangeboden in het Gymnasion in Nijmegen. Voor Bako en BaLO gaan de activiteiten door op de PABO in Arnhem  of in de Pabo in Nijmegen.

Invulling

De hogeschool biedt een Engelstalig programma aan voor buitenlandse studenten. Dit programma, International Program, is ontworpen voor BaLO-studenten. Daarnaast kunnen Vlaamse studenten ook kiezen uit het reguliere curriculum. Het reguliere curriculum is een optie voor BaSO-studenten. Er is veel aandacht voor zelfstandig werk en met wat initiatief kan je een rijke invulling krijgen van je programma. Zo is de stage lopen in een Nederlandse school een integraal onderdeel van je uitwisseling. Je dient dit wel tijdig aan te vragen bij de coördinator. De Hogeschool biedt ook een culturele uitstap aan naar het westen van Nederland. Studenten kunnen hier 30 studiepunten opnemen.

Tijdens het Engelstalig programma heb je wekelijks les. Waarbij maandag en dinsdag dienen als stagedagen. Je krijgt een interessante keuze aan vakken, die gefocust zijn op nieuwe werkvormen leren kennen, samenwerken maar zeker ook individueel werken. Ook kan je gemakkelijk kiezen om nog lastminute van vak te veranderen.
Doorheen het jaar krijg je interessante kansen op verschillende trips te gaan (Texel, Noorden van Nederland, ...).
Er is zeer open contact met alle lectoren en ook zij vinden het belangrijk dat je goed bij de les bent. Enthousiasme tijdens de lessen en goede deelneming zijn de prioriteiten. Maar door de leuke en enthousiaste lessen is dit geen enkel probleem. 

Evaluatie

 De evaluatie hangt telkens af van vak tot vak. De meeste vakken in International Program worden geëvalueerd door een essay met duidelijk evaluatiepunten. Daarbij moet je ook regelmatig een taak maken, Deze taken kunnen van lezen gaan naar een klein project samenstellen. Andere taken zijn dan gefocust op samenwerking.

Kostprijs

Accommodatie kost rond de 380 Euro per maand. Je kan via de Hogeschool een kamer verkrijgen in Groesbeek (bungalows) of Vossenveld (studentenhuis). Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf op zoek te gaan naar een kamer. Je vindt vaak een goedkopere kamer indien je al op voorhand begint met zoeken.

De accommodatie in Vossenveld is zeer goed. Een ruime kamer, douche op kamer en 7-8 andere flatgenoten. De kamer is reeds ingericht waardoor je alles bij je hebt. Op Vossenveld zit je ook met alle Erasmusstudenten bij een. Het is een gigantisch gebouw, waar vooral buitenlandse studenten zitten en een aantal Nederlandse studenten. Als je de straat uitloopt, bent je onmiddellijk bij een winkelcentrum met alle winkels die je nodig hebt. 
Daarbij woon je in een rustige buurt, met parken en een 10tal minuten fietsen van een groot winkelcentrum.

Bereikbaarheid

Nijmegen bevindt zich in het ZO van Nederland dicht tegen de Duitse grens. Vanuit Venlo neem je de A73 richting Nijmegen. Vanaf het station van Nijmegen Centraal neem je lijn 2 richting Weezenhof. Uitstappen bij het winkelcentrum Dukenburg dat op 15 minuten wandelafstand ligt van de hogeschool.

Vanaf Vossenveld is alles dichtbij. Als je 5 minuten wandelt, ben je reeds bij een winkelcentrum en de school is zo'n 20 minuten fietsen. Het centrum zelf is een klein half uur fietsen, waarbij alle wegen plat zijn. 


 

Nuttige informatie

Partner Institution

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
HEYENDAALSEWEG 141
6525 AJ Nijmegen
Tel. 00 31 24 353 00 00, Fax. 00 31 24 344 97 94
Website: www.educatie.han.nl
Contactpersoon: Ben Bartels (Magda Lichtenberg)

School PABO (Lerarenopleiding)

Kapittelweg 35, 6525 EN Nijmegen, Netherlands
Contactpersoon: Magda Lichtenberg

Tip

Neem je fiets mee naar Nijmegen, want het centrum ligt op 20 à 30 min. van de campus. Als je van plan bent om vaak met de bus naar het centrum te gaan is een strippenkaart voordelig (verkrijgbaar in het postkantoor). Deze strippenkaart kost 23 euro. Als jongere geniet je van een jongerenkorting wanneer je in Nederland met de trein reist. Studenten van de HAN kunnen een gratis sportkaart krijgen in het universitaire sportcentrum.
Wel is het belangrijk om te weten dat openbaar vervoer duurder is dan in België. Het is belangrijk om toch een OV chipcard te kopen vanaf het begin. Deze kan je opladen in elke winkel en hiermee betaal je ook elke busrit. Indien het dus een regenachtige dag is, kan je dan met een gerust hart de bus nemen.

Voeg jezelf zoveel mogelijk toe aan groepen van Nijmegen (NS Group Ticket Nijmegen, ...) of maak groepen aan. Er zijn heel veel mensen die hulp nodig hebben en die jou ook kunnen helpen.

Ga je op reis of wil je door Nederland reizen? Koop dan zeker geen individuele tickets. Controleer eerst en vooral Flixbus. De Flixbus is een bus die naar heel veel bestemmingen reist voor een zeer goedkope reis (vanaf 7 euro ook naar Antwerpen). Daarnaast moet je zeker ook NS Group Ticket controleren. Dit is een systeem waarbij je in totaal 10 mensen zoekt met één locatie gemeenschappelijk. Hierbij betaal je 7 euro heen én terug, waarbij je zelfs niet op hetzelfde moment moet vertrekken. Het enige wat je nodig hebt, is iemand in de groep met een Nederlands bankaccount, wat normaal geen enkel probleem is. 
Als voorbeeld: ik ga samen met 4 vrienden naar Amsterdam vanuit Nijmegen, ik vind nog 5 andere vrienden die van/naar Amsterdam vertrekken. Een persoon betaalt het volledig geheel waarbij jij je som overschrijft naar de betaler. Daarna krijg je een mail waarbij je je tickets ontvangt en alle gegevens van jezelf en je vrienden kan invullen. Daarna is het enkel afdrukken en op de trein springen!

Checklist

 • Housing
  Controleer goed of je je rental agreement in orde hebt gemaakt, zo regelt de school voor jou een kot. Anders moet je zelf zoeken. 
 • Travel and traveling around (host town and country)
  Neem zeker alle kansen om te reizen. Texel en Brussel zijn zeer aangerade trips. Ook al lijkt Brussel saai voor ons, is het een zeer fijne en nieuwe ervaring. Amsterdam luchthaven is uiteindelijk niet zo ver, dus het is zeer gemakkelijk om verdere reisjes ook te regelen.
 • Social life (drinks and going out)
  Dicht bij Vossenveld zijn er heel wat cafeetjes om iets te gaan drinken, maar vooral het centrum is een zeer gekende uitgaansbuurt. Helaas rijden de bussen 's nachts niet, dus neem je best je fiets of een taxi. Er zijn heel wat leuke cafeetjes en restaurants (studentvriendelijk) op de grote markt en errond. Rondsnuffelen en experimenteren is het belangrijkste! 
 • Money / banking
  Een Nederlands bankaccount nemen is zeker niet nodig. Dit heb je wel nodig voor NS Group Tickets maar eenmaal je een groep vindt van 10 mensen, heb je vaak genoeg wel iemand met een Nederlands bankaccount. 
 • Communicate (phone and internet)
  Belangrijk is om naar Vossenveld een router mee te nemen. (Je kan zonder probleem goedkope routers vinden voor 20 euro) Het internet op Vossenveld is met kabel, die namelijk niet kunnen gebruikt worden op Apple pc's. Daarbij is er dus geen WiFi in je kamer, enkel als je je router installeert. Je moet even zoeken, maar daarna heb je zeer goed internet. 
 • How to improve your integration
  Werk zo actief mogelijk mee in de lessen, dit is zeer belangrijk om goede punten te halen maar ook veel opdrachten goed te begrijpen. 
 • Intercultural differences with your home country
 • Things to see, to visit, to do and excursions
  Zoek je iets dichtbij Nijmegen om te doen? Zeker naar het MuZIEum gaan. Enorm mooi en pakkend. 
 • Do's-and-don'ts (hierarchie, politeness, rules, dress code, conversation,...)
 • Budget
  Bereid je goed voor om in totaal zo'n 500 euro per maand nodig te hebben (inclusief huur natuurlijk). Je hebt weinig andere kosten, behalve als je de bus neemt en mogelijke kopies wil nemen in het gebouw. 
 • Visa
 • Medical requirements / Health
  Er is een dokter dichtbij Vossenveld en de campus. De school regelt dit en legt dit ook duidelijk uit. 

Personal comments

 • Why are you going to this country and city?
 • Do you recommend this destination and experience as an exchange student?
  Zeker doen... Het is een eenmalige ervaring. Nederland lijkt voor vele niet interessant, maar je zou heel hard schrikken van al de verschillen. Het is zo'n fijne ervaring en je hebt een groot voordeel: je spreekt reeds de taal. Hier kan je zoveel mee doen. Het is een prachtige ervaring om te ervaren wat vernieuwend onderwijs is. Geniet van je ervaring en vooral: experimenteer, onderzoek en informeer je zoveel mogelijk! Je doet er niet mis mee. 
 • Pictures

Blogs en verslagen

 

Voornaam Naam Contact (niet-UCLL emailadres / Facebookpagina) Blog
 Hanne  Lefèvre  hannelefevre@gmail.com 
Vragen mag je altijd sturen, ik beantwoord ze met veel plezier.