Munchen DLO

Algemene Informatie

Uitwisselingsperiode

Begin maart/april – eind juli/begin augustus.

Invulling

Er wordt een programma samengesteld op basis van de vakkencombinatie van de student. Daarnaast kan de student ook het vak “Duitse grammatica en mondelinge taalvaardigheid” volgen. Gedurende de eerste weken wordt een module ingericht voor de Europese studenten. Deze omvat de geschiedenis, geografie en politieke achtergrond van Tirol en een aantal studieuitstappen in de regio. De studenten schrijven hierover een samenvattend verslag. Voor meer details zie website: curricula.

Evaluatie

Bij de sportlessen worden er testen afgenomen, maar bij sommige wordt er ook enkel met pass/fail gequoteerd. Bij deze vakken kan je als erasmusser wel vragen om een kleine test af te nemen indien je een cijfer nodig hebt voor Leuven. Bij de theorielessen worden dan uiteraard gewone examens afgenomen. In Duitsland wordt er gequoteerd op een schaal van 1-6 met 1 als beste punt en 6 als slechtste.

Kostprijs

Inschrijving kost zo’n 111 euro, maar hier zit ook al een deel van het semesterticket in voor het openbaar vervoer. Over het algemeen is München ietsje goedkoper dan België maar veel scheelt het niet. Je moet toch rekenen op 600-650euro/maand (huur inbegrepen).

Bereikbaarheid

Ikzelf ben met de auto heen geweest. Ik ben met de bus terug naar België gekomen, die kostte ongeveer 50-60 euro, wat dus wel goed meevalt. Voor het openbaar vervoer in München betaal je ongeveer 200 euro, maar dan kan je ook echt alles gebruiken daar en anders is het wel redelijk duur zonder abonnement. Met de trein kun je ook heel gemakkelijk en goedkoop door Duitsland (schönes wochenende ticket) en Bayern (Bayernticket) reizen als je met een paar bent. Beide tickets kosten om en bij de 40 euro, maar die kun je wel splitsen met 5 personen.


 

Nuttige informatie

Partner Institution

Technische Universität München

Tip

Om snel nieuwe mensen te leren kennen is volgende groep op facebook: Munich international friends. Hierin zitten zowat alle internationale mensen die in München zijn en allemaal zijn ze enthousiast om nieuwe mensen te leren kennen.

Checklist

 • Housing
  • Het is niet gemakkelijk om iets in München te vinden voor een betaalbare prijs. Je kan ook  altijd in die groep op facebook eens rondvragen als er iets vrijkomt of iemand iets weet. Ikzelf heb mijn kot gekregen via school, maar weet eigenlijk niet wat ik daarvoor heb moeten doen, plots kreeg ik een mail dat ik iets kon krijgen als ik snel was. Dit was voor 350 euro, wat toch wel zeker bijna het minimum is dat je zult betalen.
 • Travel and traveling around (host town and country)
  • In the host town and country Heel gemakkelijk en goedkoop met het openbaar vervoer met het semesterticket (kost iets van 200 euro). Door Duitsland met het schönes wochenende ticket (kost iets van 44 euro en kan je delen met max. 8 personen). Door Bayern met het Bayern ticket (kost iets van 38 euro voor 5 personen). Treinen rijden altijd heel stipt.
 • Social life (drinks and going out)
  • Heel typisch qua eten is vooral curryworst en de pretzels. Wat het uitgaan betreft is er altijd wel ergens iets te doen. Er zijn natuurlijk de bierfeesten die beginnen met het Starkbierfest in maart, dan komt nog Frühlingsfest en dan in oktober uiteraard Oktoberfest. Hier zal de drank iets duurder zijn, maar over het algemeen is het iets goedkoper dan in België. Bier wordt enkel maar verkocht in halve liters en op de bierfeesten enkel per liter. Als je bier wil kopen in een kiosk in een metrostation is dit het goedkoopst (betaal je iets van 1.5 euro). Goedkoop uitgaan kan dus vooral door bier te kopen in een kiosk, voordrinken in het mooie Engelse park en dan ergens een van de vele clubs uitkiezen.
 • Money / banking
  • Er zijn zeker genoeg banken aanwezig in München. Aan geld geraken is dus geen probleem. Ook ’s nachts niet.
 • Communicate (phone and internet)
  • Ik had het geluk dat ik een simkaart kon gebruiken van iemand dat ik kende, daar zat ook internet bij. Als je zelf een abonnement wil kopen (bv: bij O2) dan heb je wel veelal een Duitse bankrekening nodig.
 • How to improve your integration
  • Leg snel contacten, dit kan heel gemakkelijk via de groep op facebook. Plaats zelf gewoon een berichtje in de groep als je ergens naartoe wil en vraag of er mensen meewillen. Er is altijd wel iemand (meestal meerdere) die geïnteresseerd zijn en graag meewillen. Kennis van Duits is natuurlijk ook een groot pluspunt zodat je ook met de lokale bevolking kan communiceren (ook op school).
 • Intercultural differences with your home country
  • De duitsers zijn van nature niet zo open had ik de indruk. Ze gaan niet snel zelf de stap zetten tot communiceren (niet allemaal uiteraard). Eens je er mee aan het praten bent zijn het hele vriendelijke mensen en zullen ze ook altijd bereidt zijn tot helpen.
 • Things to see, to visit, to do and excursions
  • Dan denk ik vooral aan: Olympiapark, Engels park, BMW welt, Dachau, verschillende biergarten, prober ook eens een brouwerij te bezoeken, er liggen heel wat mooie meren met prachtige wandelingen ten Zuiden van München (een ervan is Königssee, zeker een aanrader!), Neuschwanstein.
 • Do's-and-don'ts (hierarchie, politeness, rules, dress code, conversation,...)
  • Hier kan ik eigenlijk weinig over zeggen. Ik ben niet echt iets tegengekomen waarvan ik zei: dit moet je doen of dit kan echt niet. Duitsers stellen wel op prijs als je probeert om Duits te praten ipv voor de gemakkelijke weg te kiezen en Engels te praten.
 • Budget
  • Je moet toch rekening houden met een 650 euro/ maand (huur inbegrepen), dan komt nog de inschrijving en semester ticket die samen ook een grote 300euro kosten dus alles inbegrepen zal dat toch zo’n 3500-4000 euro zijn voor de volledige 4-5 maand.
 • Visa
 • Medical requirements / Health
  • Bij het begin van je verblijf moet je sowieso je health insurance in orde brengen voor school. Hiervoor moet je naar eender welke verzekeringsmaatschappij en moeten zij een papier ondertrekenen om te bevestigen dat je in orde bent met je verzekering. Ikzelf ben daar naartoe gegaan met mijn Eurocross kaart om te laten zien dat ik wel verzekerd was. Maar TUM heeft een kopie nodig van een maatschappij in München.

Personal comments

 • Why are you going to this country and city?
 • Do you recommend this destination and experience as an exchange student?
 • Pictures

Blogs en verslagen

 

Voornaam Naam Contact (niet-UCLL emailadres / Facebookpagina) Blog