Dublin Mater Dei

Algemene Informatie

Uitwisselingsperiode

6de semester (3 tot 5 maanden : 20 tot 30 SP) 2e semester/ 4 maanden zijn 25 SP

Invulling

Er kan een programma worden samengesteld waarvan het vak godsdienst een belangrijk deel uitmaakt, aangevuld met andere vakken. Tijdig contact opnemen met de coördinator en voldoende doorzettingsvermogen aan de dag leggen om stage georganiseerd te krijgen. 

Godsdienst hoeft geen belangrijk deel uit te maken van je curriculum in Dublin. De student kan ook andere vakken kiezen en daar hoeft geen onderdeel van religieuze studies in te zitten. Indien de student meer algemenere onderwijsvakken kiest, dan zijn deze wel vaak religieus getint. Interessante vakken kunnen draaien rond Engelse literatuur en cinema maar ook maatschappelijke vakken zoals Bioethiek zijn erg in trek.

Stage doen in Dublin vormt een probleem, omdat de studenten hier hun stage voltooien vlak voor de uitwisseling begint. Het enige wat ze eventueel nog kunnen regelen zijn observaties. Zoals boven staat, kan je wel een stageplaats regelen mits veel doorzettingsvermogen. De stageschool is zeker de moeite (Loreto Abbey) maar ook op deze school moet je niet verwachten dat alles al geregeld is. Ook hier moet je initiatief durven nemen om lessen te mogen geven en observaties bij te nemen. Toon bereidheid!!!

Evaluatie

Als Erasmusstudent zijn er in Dublin geen examens voorzien. Voor elk gekozen vak moet de student een essay schrijven van om en bij de 1500 woorden tot 1750 woorden. De onderwerpen worden overlegd met de verantwoordelijke lector of je kiest een onderwerp uit de lijst die door hen opgesteld werd. Je deadlines zijn later dan die van de andere studenten!

Kostprijs

Ierland is de laatste jaren niet goedkoop en prijzen wisselen nogal eens. Het opleidingsinstituut helpt Erasmusstudenten bij het vinden van een kamer door enkele websites met een kameraanbod beschikbaar te stellen, maar helpt niet bij de effectieve zoektocht naar een kamer. Het is bijna onmogelijk om op voorhand een kamer te vinden, zeker via het internet. Niet alle foto’s zijn betrouwbaar. Een goede tip is om de eerste paar dagen in een hotel of jeugdherberg te verblijven (zie www.booking.com) en dan via websites op zoek te gaan naar advertenties voor kamers. Maak afspraken met de huisbaas om de kamer te bezoeken. De volgende websites kunnen je alvast verder helpen bij je zoektocht naar een woonplaats: www.studentaccommodation.ie en www.daft.ie

In Dublin is het heel gewoon om een huis of appartement te delen met anderen (een beetje zoals op kot zitten in Leuven). Een normale prijs ligt tussen de 350 en 450 euro per maand, rekeningen niet inbegrepen. Hiervoor dient ongeveer 40 euro per maand opzij gezet.

Het echte centrum van Dublin ligt op ongeveer een half uur wandelen van de campus. Het kan handig zijn om een kamer te vinden tussen de twee locaties in.

Verder is Dublin een dure stad wat betreft levensonderhoud. Maar er is ook hier daar een Lidl en een Aldi.

in 2016 zijn de huurprijzen zo gestegen dat een kamer huren in een homestay rond de 600 euro per maand kan kosten. Kamers die voor minder dan 450 euro verhuurd worden, kan je beter achterwege laten.

Bereikbaarheid

De luchthaven van Dublin is vrij dicht bij de campus. Je kan zeer goedkoop naar Dublin vliegen met Ryan Air vanuit Charleroi (boeken via het internet). Ook Air Lingus biedt goedkope vluchten aan vanuit Brussel. Een taxi van de luchthaven tot in het centrum van Dublin kost om en bij de 20 euro. Vanuit Eindhoven kan je voor 19.99 euro naar Dublin vliegen. 

Bus 16 en bus 7 aan de luchthaven brengen je recht naar het centrum van de stad. Download de DublinBuss App om je route te plannen en te weten wanneer de bussen vertrekken/aankomen.

Het openbaar vervoer in Dublin is dan weer duurder. Voor het minimum aantal haltes betaal je op de bus 1,65 euro. Ga daarom naar Trinity College zodra je je inschrijvingsbewijs hebt, om je studentleapcard te laten aanmaken. Hiermee kan je de Luas, Dart en Bus nemen met 50 cent voordeel. Je kan geld op je buskaart zetten in iedere SPAR winkel. 


 

Nuttige informatie

Partner Institution

Mater Dei Institute of Education
Clonliffe Road
Dublin 3
Tel. 00 353 1 808 6500; Fax. 00 353 1 837 0776
Website: http://www.materdei.ie

Contactpersonen in Dublin:
Academisch deel : Stephen Stewart
E-mail : stephen.stewart@materdei.dcu.ie
Administratief deel : Wendy Conolly
E-mailwendy.conolly@materdei.dcu.ie

Contactpersoon voor KHLeuven-DLO : mevrouw Mieke Achtergaele
E-mail: Mieke.achtergaele@khleuven.be

Tip

Breng een internationale adapter mee voor je radio of haardroger. Voorzie ook meer verzorgde kledij voor observaties en stage. Documentatiemateriaal over België en je eigen regio kan nuttig zijn voor je stagelessen. 

Mater Dei zal volgend jaar op de campus van St. Patrick's College te vinden zijn. Drumcondra is een goede wijk om een kot te zoeken om die reden! We weten nog niet wie de nieuwe verantwoordelijken zullen worden. De communicatie in Ierland verloopt ook niet altijd even vlot dus je moet veel geduld en doorzetting uitoefenen om zaken geregeld te krijgen. Iedereen werkt daar op hun eigen tempo.

Checklist

 • Housing
 • Travel and traveling around (host town and country)
 • Social life (drinks and going out)
 • Money / banking
 • Communicate (phone and internet)
 • How to improve your integration
 • Intercultural differences with your home country
 • Things to see, to visit, to do and excursions
 • Do's-and-don'ts (hierarchie, politeness, rules, dress code, conversation,...)
 • Budget
 • Visa
 • Medical requirements / Health

Personal comments

 • Why are you going to this country and city?
 • Do you recommend this destination and experience as an exchange student?
 • Pictures

Blogs en verslagen 

Voornaam Naam Contact (niet-UCLL emailadres / Facebookpagina) Blog
 Eline  Vanreyten  vanreyten.eline@gmail.com  http://discoveringtheworldstartswithdublin.weebly.com/