Birmingham DLO

Algemene Informatie

Uitwisselingsperiode

Uitwisseling tijdens het 6de semester (5 maanden = 30 SP). (midden januari tot eind mei)

Invulling

 

De student stelt zelf een lessenpakket samen volgens zijn eigen leerdoelen, rekening houdend met zijn vakkencombinatie en de aangeboden uurroosters. Er is een module ‘Stage voor Erasmusstudenten’ voorzien. Dit houdt in dat de student één dag per week in een school observeert en naar het einde toe evt. participeert/les geeft. Zorg dat je op tijd een aanvraag indient om er stage te kunnen doen.

Evaluatie

Naast de opdrachten die de student meekrijgt vanuit de lerarenopleiding, wordt hij ter plaatse voor de gekozen vakken en de lespraktijk geëvalueerd. Er zijn zowel examens als papers.

Kostprijs

De studenten kunnen verblijven in de Halls of Residence van Newman University. Verblijf op de campus zelf is £1564,85 per semester of 87 £/week, GEEN ontbijt, lunch en avondmaal inbegrepen. En-suite kamers kosten £2250.00 per semester. Je moet ook een waarborg van £250.00 betalen, die je op het einde van je verblijf volledig kan terugvorderen. Er is ook mogelijkheid tot het huren van een kamer in een huis via de universiteit. Deze huizen zijn in de buurt van de campus en zijn iets goedkoper in vergelijking met een kamer op de campus zelf. Wees op tijd met het aanvragen van een kamer/huis via de universiteit zodat ze jouw accommodatie kunnen garanderen!

Je kan een ook 'bedpack' bestellen voor £25 waarvan je £15 terug krijgt bij het indienen in goede staat. Hierin zit inbegrepen: 2 lakens, 2 kussens, 2 kussenbeschermers, 2 kussenslopen, 1 dekbed, 1 dekbedovertrek, 2 grote handdoeken en 6 kapstokken.

 

De student kan gebruik maken van het restaurant op de campus. Naar UK normen is dit niet zo duur. Er is ook een Starbucks Coffee shop op de universiteit zelf, deze is goedkoper dan een product van Starbucks in Birmingham zelf.

 

Een single busticket kost je £2.40, voor een dagticket betaal je £4.00. Er bestaan ook groepstickets, deze zijn erg aan te raden wanneer je met meerdere personen de bus neemt. Voor een groepsticket betaal je £8.00 en deze zijn voor max 5 personen. Na 18u betaal je nog maar £6.00 voor zo'n groepsticket. Een andere mogelijkheid is het nemen van een maandabonnement, dit kost £60,50. Wanneer je meerdere dagen per week stage loopt en graag erop uittrekt met de bus, is dit zeker voordeliger.

 

 

Bereikbaarheid

Brussels Airlines biedt een Erasmus pakket aan voor €199 heen-en-terug vanuit Brussel. Je mag 2 valiezen van 23 kg meenemen plus handbagage. Ook kan je je terugvlucht éénmaal gratis wijzigen. Boek de vlucht tijdig.

 

Newman University ligt in de zuidwestelijke stadsrand van Birmingham, Bartley Green, met de M5 autosnelweg in de omgeving. Tijdens weekdagen is er elk half uur een bus van Newman University naar het stadscentrum. De bus X64 duurt zo'n 45 minuten om naar de stad te gaan en de bus 22 doet er iets langer over. Hoewel om van de stad terug naar de universiteit te gaan, is het veel gemakkelijker om de bus 22 te nemen. De bus 22 doet er dan namelijk een halfuurtje over en de X64 wederom een 45 minuten. Birmingham New Street treinstation is een belangrijk knooppunt voor het spoorwegverkeer vanuit heel Groot-Brittannië.

 

Om met de bus vanuit de luchthaven naar de campus te geraken, neem je de 900 Bus naar Birmingham City Centre. In het treinstation, neem bus nr. 22 richting Kitwell of bus X64 om in Newman University te geraken. Zorg voor gepast geld op de bus, men mag jou geen wisselgeld terug geven. (info over busgeld vind je hierboven). Het kost je zo'n 2 uur om naar de campus te geraken wanneer je voor deze optie kiest.
Je kan er ook voor kiezen om met de trein en de bus te reizen van de luchthaven naar de universiteit. Dit is een veel snellere weg. Je neemt dan de shuttle bus (1 minuut en gratis) van de luchthaven naar het treinstation (Birmingham International Airport). Van dit treinstation neem je een trein naar Birmingham New Street Station. De treinrit duurt exact 10 minuten en kost je
£3.00. Van het treinstation neem je vervolgens de bus 22 of de bus X64 naar de universiteit.


 

Nuttige informatie

Partner Institution

Newman University

Genners Lane

Bartley Green

Birmingham B32 3NT

Tel. 00-44-121 476 1181 (ext.2467)

Fax. 00-44-121 476 1196

Website: http://www.newman.ac.uk

 

E-mailadres van de internationale coördinator: Tina McLoughlin

t.mcloughlin@staff.newman.ac.uk

 

Contactpersoon voor KHLeuven-DLO : mevrouw Mieke Achtergaele

E-mail: mieke.achtergaele@khleuven.be

 

(Newman was een hogeschool, maar is in 2013 een universiteit geworden. Daarom dat je soms nog de naam ‘Newman University College’ kan tegenkomen.)

 

 

 

Tip

Een internationale adapter voor elektronische apparaten (gsm, laptop, haardroger,…) is noodzakelijk. Van lokale studenten wordt verwacht dat zij in o.a. das en hemd naar stage gaan, maar voor internationale studenten is verzorgde kledij genoeg om op (observatie)stage te gaan. Specifiek voor meisjes: jeansbroek en hakken zijn niet toegelaten. Voorzie voor de stagelessen ook documentatiemateriaal over België en de eigen regio. Neem een vijftal pasfoto’s mee.

 

Zorg dat je op tijd aankomt voor de introductieweek voor Erasmusstudenten. Je krijgt er heel veel informatie en er is voldoende tijd om administratie in orde te brengen, je vakken te kiezen, je aan te sluiten bij een medisch centrum, contracten te tekenen, studentenkaart en emailadres aan te maken,…  De student heeft gratis toegang tot het internet (7 op 7) op de campus. Maak je geen zorgen over het kiezen van je vakken bij het inschrijven voor Erasmus. De kans is groot dat de module volzet is of te weinig deelnemers heeft en niet doorgaat. Er is voldoende ruimte voorzien om modulewissels te doen tijdens de introductieweek. Je krijgt drie weken de kans om je vakken definitief te kiezen. Tijdens die drie weken mag je zoveel lessen bijwonen als je wil en erna kiezen wat je werkelijk wil volgen. Je kan ook lessen bijwonen zonder de examen mee te doen.

Checklist

 • Housing: zie 'kostprijs'
 • Travel and traveling around (host town and country): In Birmingham zelf vooral met de bus, naar andere steden met de bus (www.megabus.com of www.nationalexpress.com) of trein (www.thetrainline.com). Treintickets wisselen snel van prijs, tijdig boeken! 
 • Social life (drinks and going out): Op de campus is er een bar ('Senses Bar') en er worden regelmatig evenementen georganiseerd. Echt uitgaan moet je meer in het centrum doen (Broad Street is zeker een aanrader).
 • Social life op de campus: Sluit je aan bij de fitness, een sportteam of een society. Een 3-maanden abonnement in de fitness kost £45. De fitness is klein, maar biedt alles wat je nodig hebt. Ook bieden ze verschillende lessen aan (metaburn, circuit training, pilates, absblast, dance). De lessen kosten £1,50 als je een fitness-abonnement hebt, anders £3. Er zijn verschillende

   sportclubs: netball, voetbal, loopclub, touch rugby, tennis, badminton en gaelic. Daarnaast kan je ook squashen in de fitness. Dit is volledig gratis als je tussen 11u30 en 12u30 wil spelen (aangezien er dan geen lessen boven de squash velden doorgaan). Squash rakketten en balletjes kan je lenen aan de balie in de fitness. Tot slot zijn er vele 

  sociale verenigingen op de campus: theater, koor, biljarten, viking, anime en manga, filosofie,... Neem hiervoor een kijkje op de website van de Student’s Union (http://www.newmansu.org/), ga naar de sport en societies markt in het begin van het semester, of ga langs in het kantoortje van de Student's Union. Ze zullen je graag helpen.

 • Money / banking / VISA: Je kan een gratis Britse rekening openen bij Lloyds Bank. Wel moet je de volgende documenten bij hebben: bewijs student aan Newman University, bewijs verblijfsplaats in Birmingham, Belgische identiteitskaart. Indien je een VISA-kaart meeneemt, betaal je een kleine transactie bij het afhalen van geld uit de bankautomaat. Het is daarom interessant om een groter bedrag af te halen, en dit in je kluisje op je kamer in de Halls of Residence te bewaren. Neem hiervoor een hangslot mee.
 • Communicate (phone and internet): Je kan een gratis Brits nummer krijgen bij GiffGaff (meest aangeraden), Lebara of EE. Ze hebben ook verschillende pakketten. Internet op de campus is gratis voor elke student. De connectie is niet fantastisch maar het werkt. 
 • How to improve your integration: Sluit je zeker aan bij een sportclub of society, en neem alle uitdagingen aan die jou aangeboden worden!
 • Things to see, to visit, to do and excursions: Birmingham City Center, Liverpool, Manchester, Edinburgh, Oxford, London, Stratford-Upon-Avon, Cornwall (Newquay),
 • Do's-and-don'ts (hierarchie, politeness, rules, dress code, conversation,...): Britten zijn heel beleefd en vriendelijk, soms zelfs iets té beleefd. Britten zulen jou groeten met "Hey, are you all right?". Dit kan verwarrend zijn aangezien het niet echt duidelijk is wanneer ze een echte conversatie willen aangaan, of simpelweg 'hallo' zeggen.
 • Budget: Het is beduidend duurder, vooral het eten. Tip: koop groenten en fruit op de Birmingham Markets. Het is er £1 per kom fruit/groenten. Aldi is ook een goedkoop alternatief! (Neem bus 18 om de Aldi in Northfield te bereiken)
 • Medical requirements / Health: Tijdens de introductiedagen kan je jou gratis inschrijven in het medisch centrum. Dit is net om de hoek van de universiteit, en er is ook een apotheek.

Personal comments

 • Why are you going to this country and city?
 • Do you recommend this destination and experience as an exchange student?
 • Pictures

Blogs en verslagen

 

Voornaam Naam Contact (niet-UCLL emailadres / Facebookpagina) Jaar Blog

Poster

 

Jeroen Theunis   jeroen.theunis@hotmail.com Januari 2015  -

Charlotte

Kerstin

Vandervelden

Dekens

charlotte_vandervelden@hotmail.com

kerstindekens@hotmail.com

Januari 2015

Januari 2016

-

-