Vaasa

Algemene Informatie

Uitwisselingsperiode

Uitwisseling tijdens het tweede semester vanaf begin januari tot midden april (3 à 4 maanden, 20 à 25 SP).

Invulling

Åbo Akademi University Vasa is een campus van de Zweedssprekende universiteit, Åbo Akademi aan de westkust van Finland. Deze universiteit heeft campussen in verschillende steden, nl. in Åbo, Vasa en Jakobstad. Åbo Akademi Vasa heeft twee faculteiten: The Faculty of Education and The Faculty of Social Sciences.

In januari zijn er twee introductiedagen voor buitenlandse studenten. De uitwisselingsstudenten worden begeleid door enkele tutors. Dat zijn studenten die zich engageren om de Erasmusstudenten wat te helpen en hen te introduceren in de school.

De student stelt in overleg met de coördinator “Internationale uitwisselingen” zijn programma samen met opleidingsonderdelen en opdrachten uit het Engelstalig programma. De student kan ook Zweedse les in zijn programma opnemen. Het programma bestaat vooral uit observatiestage in de Teacher Training School. Daarnaast wordt verwacht dat je een aantal lessen geeft en internationale dagen organiseert. De observatiestage en actieve stage gebeurt vooral in de lagere school. Daarnaast is er ook één jaar pre-school in de Teacher Training School. In de lagere school is een Engels departement. In de pre-school wordt enkel Zweeds gesproken, maar je kan zeker non-verbaal communiceren met de kinderen. Zweeds leunt aan bij het Nederlands waardoor je meer begrijpt dan je zou denken. Indien je ook wenst te observeren in de English Playschool (voor kinderen tussen 3 en 5 jaar), of een andere Kindergarten, moet je dit op eigen houtje doen. Initiatief nemen is dus de boodschap!

Evaluatie

Afhankelijk van het vak wordt er een examen, presentatie of paper gemaakt of een combinatie van deze drie. Er zijn ook vakken die bestaan uit zelfstudie.

Kostprijs

De kostprijs van een studentenkamer bedraagt 200 à 250 euro per maand. De huur wordt per maand gerekend. Het levensonderhoud voor één student gedurende een maand is ± 375 Euro. Het studentenrestaurant biedt goedkope maaltijden aan (2,50 à 4 euro).

Bereikbaarheid

Een vliegtuigticket naar Vasa kost, afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij ongeveer 200 à 350 € (Finnair) Op tijd boeken is de boodschap! De student kan ook een vlucht nemen naar Helsinki (tussen 200 en 325 Euro) en dan de trein nemen naar Vaasa (kost ongeveer 50 - 100 Euro). De treinrit duurt 4 uur, maar is wel zeer comfortabel. Ter plaatse kunnen studenten sporen aan halve prijs wanneer ze een studentenkaart aankopen. Bussen zijn niet zo goedkoop, maar de studenten kunnen korting krijgen: een 40 rittenkaart kost een 45 euro. Maar alles in Vasa zelf is goed bereikbaar te voet of met een (gehuurde) fiets.


 

Nuttige informatie

Partner Institution

Åbo Akademi University Vasa
International Office
Strandgatan 2 / P.O.Box 311
Fin – 65101 Vasa
Tel. +358 6 3247 203, Fax: +358 6 3247 123
Website: www.vasa.abo.fi
Coördinator: Susanne Nylund-Torp: Susanne.Nylund-Torp@abo.fi

Tip

De student heeft toegang tot het internet en krijgt een persoonlijk e-mail adres. In het appartementsgebouw kan de student gebruik maken van een wasmachine, een droogkast en een sauna, mits reservering. Afhankelijk van gebouw tot gebouw zit deze service in de huurprijs.

Elke student kan een startpakket huren met een deken, kussen en keukenmateriaal (een bord, een mes, een vork, een kookpot, een lepel …). Hiervoor wordt een waarborg van 20 euro gevraagd.

Een Erasmus-student kan beroep doen op goedkope gezondheidszorg via Student Health Care. Er zijn echter lange wachtlijsten.

Ter plaatse is het nuttig om een fiets te huren. Dat kost ongeveer een € 100- € 140, maar je krijgt op het einde de helft terug. Fietsen in de sneeuw is helemaal niet zo moeilijk.

Voorkennis

Kennis van het Fins en het Zweeds is niet nodig, maar een goede (mondelinge) kennis van het Engels is aangeraden.

Scandinavische talen leren: www.dkibenelux.org

Checklist

 • Housing
  • Via de website van Åbo Akademi  worden verschillende websites weergeven waar een studentenkamer gezocht kan worden. De meeste Erasmusstudenten bevinden zich in hetzelfde gebouw, namelijk Lärkan. Er zijn enkele studentenhuizen met appartementjes, soms met een gedeelde badkamer en keuken. De kamers zijn eenvoudig gemeubeld en hebben internetaansluiting. Voor bedlinnen, handdoeken, keukenhanddoeken e.d. moet de student zelf zorgen.
 • Travel and traveling around (host town and country)
  • Organisaties zoals ESN Vasa en Elandz organiseren reizen naar Lapland, Estland, Letland, Litouwen, Rusland… Ook kan je zelf reisjes plannen naar Helsinki, Tampere…
  • Het is zeker de moeite waard om plaatselijke natuurreservaten te bezoeken wanneer je van de natuur houdt. Ook zijn er overblijfselen van het oude Vasa een aantal kilometer van het huidige Vasa terug te vinden. Er zijn ook een aantal musea gevestigd in en rondom de stad.
 • Social life (drinks and going out)
  • In het centrum van Vasa zijn er heel wat cafétjes en dancings gevestigd zoals the Irish pub, Fontana… Ook kan je je wagen aan een avondje karaoke in Hullo Pullo. Restaurants zijn er natuurlijk ook aanwezig. In de universiteit zelf kan men ’s middags erg goedkoop en lekker eten. Er is altijd een mogelijkheid om tussen verschillende maaltijden te kiezen.
 • Money / banking
  • Met een normale bankkaart kan je gewoon geld afhalen aan een geldautomaat. Hiervoor worden geen extra kosten aangerekend. Je kan bijna overal betalen met een bankkaart (zelfs in de cafés).
 • Communicate (phone and internet)
  • Tijdens de oriëntatiedagen krijgen de uitwisselingsstudenten een Finse simkaart  waar 5 euro opstaat. Deze sim-kaart kan je telkens opladen. Met deze maatschappij kan je erg goedkoop bellen en sms’en naar België. Een internetaansluiting is aanwezig in de studentenappartementen. Wel heb je een kabel nodig om je laptop hierop aan te sluiten. Er is daarnaast ook een mogelijkheid om zelf een Wifi aansluiting te kopen voor 30 à 35 euro. Hiermee kan je gratis op internet in de studentenkamer en bespaar je veel kosten met je gsm. In de universiteit is er ook gratis WIFI beschikbaar.
 • How to improve your integration
  • Het is belangrijk dat je niet alleen met Erasmusstudenten omgaat maar ook kennis maakt met de plaatselijke bevolking. Je tutor kan je hierbij helpen. Ook kan je jezelf aansluiten bij het theater, kan je auditie doen voor het studentenkoor of kan je allerlei sporten beoefenen in de universiteit met een sportkaart.
 • Intercultural differences with your home country
  • Finnen zijn vaak gesloten personen maar in Vasa zijn ze veel internationale studenten gewoon. Ze zijn altijd bereid om te helpen en heel vriendelijk.
 • Things to see, to visit, to do and excursions
  • In en rondom Vasa is er veel om te bezoeken. Er is een erg mooie natuur met als Werelderfgoed Kvarken Archipelago, rond Vasa bevindt zich ook de langste brug van Finland, er zijn verschillende musea in Vasa, je kan in de omgeving gaan langlaufen en skiën, Vasa ligt aan de Botnische golf waarover je kan wandelen , je kan gaan ijszwemmen in Vasa,…
 • Do's-and-don'ts (hierarchie, politeness, rules, dress code, conversation,...)
  • Lectoren en leerkrachten mag je gewoon aanspreken met hun voornaam. Ook wanneer je een mail stuurt is het de gewoonte om iedereen met de voornaam aan te spreken. Langsgaan bij een leerkracht wordt meer geapprecieerd dan een e-mail sturen.
 • Budget
  • € 2.500
 • Visa
 • Medical requirements / Health

Personal comments

 • Why are you going to this country and city?
 • Do you recommend this destination and experience as an exchange student?
 • Pictures

Blogs en verslagen

 

Voornaam Naam Contact (niet-UCLL emailadres / Facebookpagina) Blog